Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? W takim razie udowodnij, że możesz zdobyć ponad 12 na 15 punktów w tym quizie o gotowaniu.
O co zapytamy Cię w dzisiejszym teście na temat gotowania? Oto trzy przykładowe pytania:
- Co należy zrobić z pokrzywą, żeby nas nie poparzyła?
- Które zboża zawierają gluten, a które nie?
- W co zawijane są sajgonki?
Znasz odpowiedzi na te trzy zagadnienia? Jeśli tak, jest spora szansa, że z pozostałymi pytaniami też sobie poradzisz.
Ale czy odpowiesz prawidłowo na wszystkie piętnaście? O tym przekonasz się dopiero po rozwiązaniu całego quizu. Zaczynamy? Do dzieła!
- Pytanie z
Pokrzywa służy najczęściej jako dodatek do sałatek. Co należy zrobić, aby nas nie poparzyła?
- Wymieszać z olejem
- Szybko gryźć
- Drobno posiekać
- Sparzyć wrzątkiem
- Pytanie z
Które zboże jest podstawą większości piw?
- Jęczmień
- Żyto
- Owies
- Żadne z nich
- Pytanie z
Który z tych owoców ma kolor czerwony?
- Figa
- Pigwa
- Mango
- Granat
- Pytanie z
W jaki sposób należy przyrządzić kasztany, które znajdziemy w polskich parkach?
- One są trujące!
- Prażyć w wysokiej temperaturze
- Zagotować w wodzie
- Trzymać w zalewie przez co najmniej miesiąc
- Pytanie z
Skąd pochodzi sznycel?
- Z Francji
- Z Austrii
- Z Czech
- Z Polski
- Pytanie z
Wskaż biały ser kanapkowy pochodzenia włoskiego:
- Twaróg
- Ricotta
- Parmezan
- Mascarpone
- Pytanie z
Które z tych zbóż zawiera gluten?
- Quinoa (komosa ryżowa)
- Sorgo
- Orkisz
- Proso
- Pytanie z
Melon jest gatunkiem:
- Ogórka
- Kokosa
- Arbuza
- Figi
- Pytanie z
Skąd pochodzi ser Raclette?
- Z Hiszpanii
- Z Portugalii
- Z Włoch
- Ze Szwajcarii
- Pytanie z
Gatunkiem czego jest szczypiorek?
- Pieprzu
- Cebuli
- Czosnku
- Tulipana
- Pytanie z
W co zawijane są sajgonki?
- W papier z glonów
- W papier sojowy
- W papier ryżowy
- W kapustę pekińską
- Pytanie z
Który kraj jest znany ze słynnej kawy z dodatkiem alkoholu?
- Irlandia
- Rosja
- Grecja
- Argentyna
- Pytanie z
Wskaż owoc o kolorze fioletowym:
- Liczi
- Pigwa
- Figa
- Granat
- Pytanie z
Które z homarów są czerwone, gdy dorosną?
- Homarzec
- Homary europejskie
- Homary amerykańskie
- Żadne
- Pytanie z
Z jakiej części ciała zwierząt wykorzystujemy mięso do salcesonu?
- Z głowizny
- Z łopatki
- Z golonki
- Z podgardła
Nie odpowiedziałeś(aś) na wszystkie pytania. Udziel brakujących odpowiedzi, żeby kontynuować. .
Kliknij tutaj, żeby przejść do pierwszego pominiętego pytania.