w

Quiz o gotowaniu. Tylko 1 na 88 osób rozwiązuje na 100%

Jedzenie to jedna z największych przyjemności. Dziś sprawdzimy, ile tak naprawdę wiesz o gotowaniu. Czy myślisz, że możesz zdobyć 100 proc. punktów w tym quizie wiedzy? Sprawdźmy to, ale pamiętaj – udaje się nielicznym.

Quiz o gotowaniu
Quiz o gotowaniu

Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? W takim razie udowodnij, że możesz zdobyć ponad 12 na 15 punktów w tym quizie o gotowaniu.

O co zapytamy Cię w dzisiejszym teście na temat gotowania? Oto trzy przykładowe pytania:

    1. Co należy zrobić z pokrzywą, żeby nas nie poparzyła?
    2. Które zboża zawierają gluten, a które nie?
    3. W co zawijane są sajgonki?

Znasz odpowiedzi na te trzy zagadnienia? Jeśli tak, jest spora szansa, że z pozostałymi pytaniami też sobie poradzisz.

Ale czy odpowiesz prawidłowo na wszystkie piętnaście? O tym przekonasz się dopiero po rozwiązaniu całego quizu. Zaczynamy? Do dzieła!

  • Pytanie z

    Pokrzywa służy najczęściej jako dodatek do sałatek. Co należy zrobić, aby nas nie poparzyła?

    • Wymieszać z olejem
    • Szybko gryźć
    • Drobno posiekać
    • Sparzyć wrzątkiem
  • Pytanie z

    Które zboże jest podstawą większości piw?

    • Jęczmień
    • Żyto
    • Owies
    • Żadne z nich
  • Pytanie z

    Który z tych owoców ma kolor czerwony?

    • Figa
    • Pigwa
    • Mango
    • Granat
  • Pytanie z

    W jaki sposób należy przyrządzić kasztany, które znajdziemy w polskich parkach?

    • One są trujące!
    • Prażyć w wysokiej temperaturze
    • Zagotować w wodzie
    • Trzymać w zalewie przez co najmniej miesiąc
  • Pytanie z

    Skąd pochodzi sznycel?

    • Z Francji
    • Z Austrii
    • Z Czech
    • Z Polski
  • Pytanie z

    Wskaż biały ser kanapkowy pochodzenia włoskiego:

    • Twaróg
    • Ricotta
    • Parmezan
    • Mascarpone
  • Pytanie z

    Które z tych zbóż zawiera gluten?

    • Quinoa (komosa ryżowa)
    • Sorgo
    • Orkisz
    • Proso
  • Pytanie z

    Melon jest gatunkiem:

    • Ogórka
    • Kokosa
    • Arbuza
    • Figi
  • Pytanie z

    Skąd pochodzi ser Raclette?

    • Z Hiszpanii
    • Z Portugalii
    • Z Włoch
    • Ze Szwajcarii
  • Pytanie z

    Gatunkiem czego jest szczypiorek?

    • Pieprzu
    • Cebuli
    • Czosnku
    • Tulipana
  • Pytanie z

    W co zawijane są sajgonki?

    • W papier z glonów
    • W papier sojowy
    • W papier ryżowy
    • W kapustę pekińską
  • Pytanie z

    Który kraj jest znany ze słynnej kawy z dodatkiem alkoholu?

    • Irlandia
    • Rosja
    • Grecja
    • Argentyna
  • Pytanie z

    Wskaż owoc o kolorze fioletowym:

    • Liczi
    • Pigwa
    • Figa
    • Granat
  • Pytanie z

    Które z homarów są czerwone, gdy dorosną?

    • Homarzec
    • Homary europejskie
    • Homary amerykańskie
    • Żadne
  • Pytanie z

    Z jakiej części ciała zwierząt wykorzystujemy mięso do salcesonu?

    • Z głowizny
    • Z łopatki
    • Z golonki
    • Z podgardła

Nie odpowiedziałeś(aś) na wszystkie pytania. Udziel brakujących odpowiedzi, żeby kontynuować. .
Kliknij tutaj, żeby przejść do pierwszego pominiętego pytania.

Pokaż mój wynik

Karolina Snowarska

Dodane przez Karolina Snowarska

Jestem dziennikarką i miłośniczką sportu w każdej postaci. Uprawiam biegi narciarskie i tenis. Na ile-wiesz.pl publikuję głównie quizy z wiedzy ogólnej, ale też quizy geograficzne, historyczne i quizy ze znajomości zasad języka polskiego. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz wiadomość e-mail: karolina@ile-wiesz.pl.

ilewieszpl

Polub na FB @ilewieszpl

Na naszym profilu na Facebooku znajdziesz najnowsze quizy publikowane w serwisie Ile Wiesz. Bądź na bieżąco i kliknij "Lubię to". Sprawdź też naszą prywatną grupę "Wiem Więcej", na której dzielimy się wiedzą i ciekawostkami ze świata nauki i nie tylko. Bądźmy w kontakcie!

Test z lektury: Dziady cz. III

Dziady cz. III. Zdasz ten wymagający test z lektury?

QUIZ: Co to za przyprawa?

Co to za przyprawa? Rozpoznasz po zdjęciu? Rozwiąż quiz