Zbliża się Wielkanoc. Nasz kraj słynie z regionalnych potraw, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
QUIZ WIEDZY: 12 regionalnych potraw na Wielkanoc
Chętnie korzystamy z nich zwłaszcza w okresie różnego rodzaju świąt, kiedy chcemy – obok tradycyjnych posiłków – spróbować też czegoś nowego.
Nowego dla nas, bo przecież w różnych regionach znanego od wieków. Sprawdź, czy znasz te regionalne potrawy. Nawet jeśli w tym quizie Ci nie pójdzie, może chociaż zdecydujesz, którym z posiłków zachwycisz swoich gości podczas śniadania w Wielkanoc.
PARTNER QUIZU: W ułożeniu tego quizu pomogła nam Agnieszka – autorka bloga z przepisami kulinarnymi na-talerzu.pl. Na blogu znajdziecie autorskie przepisy oraz przepisy znanych szefów kuchni z całego świata. Autorka bloga kieruje się zasadą, że jej kuchnia powinna być zarówno smaczna, jak i zdrowa.
Te quizy też mogą Ci się spodobać:
- Jak dobrze znasz świąteczne filmy? Sprawdź się w quizie
- Wiedza ogólna – QUIZ, który każdy powinien zdać bez problemu
- 15 pytań, na które wstyd nie znać odpowiedzi [QUIZ]
- Pytanie z
Kujawiok to:
- baba drożdżowa
- rodzaj zupy podobnej do żurku
- inaczej: biała kiełbasa
- Pytanie z
Handzlowska serwatka to danie z Podkarpacia. Czym jest?
- Deser na bazie twarogu smakiem zbliżony do paschy
- Kwaśny mleczny przysmak z wyczuwalnym smakiem chrzanu i boczku
- Mocno doprawiony pasztet z wielu rodzajów mięsa
- Pytanie z
Część mieszkańców woj. świętokrzyskiego w Wielkanoc zajada się rakowskimi dzioniami. Czyli?
- Kiszką wypiekaną w naturalnym jelicie
- Małymi ciastkami z dużą ilością bakalii
- Kilkoma rodzajami domowego pieczywa
- Pytanie z
Sułkowicka krzonówka to:
- Rolada mięsna
- Mocna nalewka podawana z wędliną
- Zupa na bazie chrzanu
- Pytanie z
W wielu polskich domach w Wielkanoc króluje ćwikła. Czyli co?
- Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
- Starte (lub krojone) buraki doprawione chrzanem
- Przyprawa do żurku
- Pytanie z
Na Podhalu w Wielkanoc je się sodrę. Co to?
- Biała kiełbasa z dużą ilością ziaren pieprzu
- Bułka wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu
- Wielkanocna zupa z chrzanu
- Pytanie z
Czym są buchty – przysmak ze Śląska?
- Słodkie bułeczki drożdżowe
- Jajka faszerowane chrzanem i innymi dodatkami
- Ręcznie przyrządzane kluski
- Pytanie z
Zostajemy na Śląsku. Czym jest święcelnik?
- Tradycyjny zestaw produktów umieszczanych w święconce
- Ciasto drożdżowe zapiekane z kawałkami wędzonych wędlin
- Mocny alkohol z wyczuwalnym posmakiem jałowca
- Pytanie z
W Wielkopolsce je się studzieninę. Czyli?
- Nóżki wieprzowe w galarecie
- Kremowa zupa z buraków
- Bardzo słodki deser na bazie budyniu, z dużą ilością dodatków, m.in. bakalii
- Pytanie z
Na Pomorzu można spotkać się z marchewnym kuchem. Czym jest ta potrawa?
- To tzw. „ubogie ciasto” – z marchewek, mąki i wody
- Płynna masa z gotowanych i tartych marchwi, z dodatkiem chrzanu
- Pasta z marchwi z dużą ilością dodatków: m.in.: szczypiorku, rzodkiewki i chrzanu
- Pytanie z
Na Kaszubach wielkanocne śniadanie często wyróżnia się obecnością prażnicy. Co to za potrawa?
- Kukurydza smażona na grillu
- Różne rodzaje siekanego mięsa oraz warzyw z „kociołka”
- Jajecznica
- Pytanie z
Biszkoptowe ciasto z widocznymi w przekroju ciemnymi „słojami”, które jest pieczone przy użyciu obrotowego rożna. O czym mowa?
- Sękacz
- Baba drożdżowa
- Pascha wielkanocna
Nie odpowiedziałeś(aś) na wszystkie pytania. Udziel brakujących odpowiedzi, żeby kontynuować. .
Kliknij tutaj, żeby przejść do pierwszego pominiętego pytania.